Μπορεί και καλά και φτηνά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΟ https://www.fnl-guide.com

Ο αμπελώνας της ΝΑ Φθιώτιδας μπορεί να βρίσκεται στην αφάνεια, όμως με ροζέ σαν αυτό πασχίζει να αποδείξει ότι μπορεί και καλά και φθηνά! 

2018 03 Μαρτίου 2020

Αν και βρίσκεται στο κουρμπέτι από το 2006, το οινοποιείο Αλεξίου δεν είναι πολύ γνωστό στους οινόφιλους, γεγονός που ίσως να οφείλεται στο ότι ο τόπος στον οποίο βρίσκεται δεν είναι ιδιαίτερα καταξιωμένος. Βέβαια η γειτονική Αταλάντη –στην οποία το οινοποιείο διαθέτει 20 στρέμματα- έχει αφήσει το δικό της αποτύπωμα λόγω της εκεί παρουσίας του κτήματος Χατζημιχάλη, όμως τόσο το Μαρτίνο όσο και η Τραγάνα δεν έχουν κάποιο άλλο αξιόλογο οινοποιείο πλην του δημιουργήματος της Σοφίας Αλεξίου και του Γιάννη Μπρεκουλάκη.

Στο πρώτο οι εδώ και 2 ½  δεκαετίες φυτωριούχοι καλλωπιστικών δέντρων έχουν φυτέψει το 150 στρεμμάτων βασικό κομμάτι του αμπελώνα τους, ενώ στο δεύτερο έκτισαν (το 2012) το υπερσύγχρονο οινοποιείο τους που είναι περιτριγυρισμένο από 3εκτάρια Chardonnay.

Το Θαλασσογραφία είναι το μοναδικό ροζέ της γκάμας και παράγεται αποκλειστικά από Cabernet Sauvignon, το οποίο είναι φυτεμένο στα 500 μέτρα. Παρόλες όμως τις βαφικές περγαμηνές της ποικιλίας, το χρώμα εδώ είναι ένα “μοντέρνο” τριανταφυλλί, που δεν μπαίνει ούτε στα χωράφια της κρεμμυδόφλουδας αλλά ούτε και του λευκού.

Αν και το κλίμα στο Μαρτίνο είναι δροσερό, το κρασί όχι μόνο είναι χαμηλό στις εντάσεις του αλλά απαιτεί και ώρα στο ποτήρι, προκειμένου να χαρίσει ντελικάτα αρώματα μούσμουλου, φραγκοστάφυλου αλλά και καραμέλας βουτύρου.

Το Cabernet ποτέ δεν δίνει ελαφριά  κρασιά και ως εκ τούτου το Θαλασσογραφία διαθέτει μια μέσου βάρους παρουσία, με την δομή του να στηρίζεται σε καλή οξύτητα και εμφανείς τανίνες . Αυτές οι τελευταίες δεν γίνονται σε καμία περίπτωση επιθετικές, από την άλλη μεριά όμως δεν μπορούν να τραβήξουν την επίγευση, η οποία προδίδεται από αρκετά σύντομο flavor.

Παρόλα αυτά ένα σχετικά μεγάλο ποτήρι όπως το Spiegelau Authentis 01 και μια θερμοκρασία 12-14º C θα του επιτρέψουν να εκφραστεί με τον καλύτερο τρόπο, ενώ η αγριάδα του θα φέρει στο παιχνίδι παϊδάκια, πανσέτες, πίτσες με λουκάνικα αλλά και λαδερά.

Το  Θαλασσογραφία -όπως και κάθε καθαρόαιμο Cabernet Sauvignon- δεν είναι ένα εύκολο κρασί, όμως αυτή του η “δυσκολία” απαιτεί και υψηλότερες επιδόσεις στον τομέα του αρώματος στο στόμα, η απουσία του οποίου αφήνει τη δομή του λίγο εκτεθειμένη.

Από την άλλη μεριά η εξαιρετική τιμή των 6,50€ αποκαθιστά τις εντυπώσεις, κάνοντάς σε να αναλογιστείς ότι λίγο μάκρος ακόμα θα το έχριζε υποψήφιο για  Best Buy διακρίσεις. Και έτσι όμως είναι ένα ενδιαφέρον και όχι πολυφορεμένο ροζέ, με τα άγρια στοιχεία του να το καθιστούν άξιο αντικατάσταση ενός ερυθρού Cab για την καλοκαιρινή σχάρα.

Βαθμολογία: 6,5/10.