Τρύγος -Επεξεργασία κρασιού

ΤΡΥΓΟΣ

Ο τρύγος γίνεται με το χέρι και πάντα πρωινές ώρες. Ο τρόπος αυτός αν και έχει υψηλότερο κόστος έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Γίνεται διαλογή των σταφυλιών απ’ ευθείας στον αμπελώνα και όσα δεν είναι ικανοποιητικά δεν συλλέγονται. Επιπλέον, δεν υπάρχει τραυματισμός των σταφυλιών κατά τη συλλογή τους. Η μεταφορά τους δε στο οινοποιείο, σχετικά γρήγορα, και πριν ανέβει αισθητά η θερμοκρασία τους, βοηθά στο να διατηρείται καλύτερα η φρεσκάδα τους.

Σε αυτό, σημαντικό ρόλο έχει και το γεγονός, πως η μεταφορά γίνεται σε τελάρα των 17 κιλών, οπότε μειώνεται ακόμα περισσότερο η πιθανότητα τραυματισμού και «ταλαιπωρίας» των σταφυλιών, ενώ προστατεύονται καλύτερα τα χαρακτηριστικά τους.

ΛΕΥΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με την άφιξή τους στο οινοποιείο, τα σταφύλια περνούν από άλλη μία φάση διαλογής, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο, και στη συνέχεια διαχωρίζονται από τα κοτσάνια και σπάνε στα ειδικά μηχανήματα.

Κατόπιν, πιέζονται σε πνευματικά πιεστήρια κλειστού τύπου. Τα συγκεκριμένα μηχανήματα χρησιμοποιώντας, ουσιαστικά ένα μεγάλο μπαλόνι, ασκούν ήπια πίεση απελευθερώνοντας πολύ καλής ποιότητας γλεύκος.

Για την ποικιλία Sauvignon Blanc, συνήθως προηγείται ένα στάδιο προζυμωτικής εκχύλισης. Στην περίπτωση αυτή, ο χυμός παραμένει σε επαφή με τις σπασμένες ρώγες, για περίπου δώδεκα ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία και σε ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκχύλιση συγκεκριμένων ουσιών από τους φλοιούς. Ουσίες, που θα καθορίσουν αργότερα το άρωμα και τη γεύση των κρασιών.

Η αλκοολική ζύμωση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε ελεγχόμενη θερμοκρασία. Η επιλογή της θερμοκρασίας γίνεται ανάλογα με την ποικιλία, προκειμένου να επιτυγχάνεται καλύτερη έκφραση και συγκράτηση των ποικιλιακών αρωμάτων του χυμού. Η διάρκειά της είναι περίπου 15 – 20 ημέρες, και στο διάστημα αυτό χάνεται η γλυκιά γεύση του μούστου και σιγά-σιγά εμφανίζεται η χαρακτηριστική γεύση του κρασιού, ενώ ο χώρος γεμίζει από ευχάριστα αρώματα.

ΕΡΥΘΡΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με την άφιξή τους στο οινοποιείο, τα σταφύλια περνούν από άλλη μία φάση διαλογής, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο και στη συνέχεια διαχωρίζονται από τα κοτσάνια και σπάνε στα ειδικά μηχανήματα. Στη συνέχεια με τη χρήση μεταφορικής ταινίας ή με μικρά δεξαμενάκια μεταφέρονται στους οινοποιητές που βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η χρήση αντλίας και οποιοδήποτε πιθανό αρνητικό αντίκτυπο στις ρώγες και τους φλοιούς.

Πριν από τη ζύμωση στους οινοποιητές, πάντα προηγείται ένα στάδιο προζυμωτικής εκχύλισης, σε χαμηλή θερμοκρασία. Σε αυτό το στάδιο, όπου εκχυλίζονται κυρίως αρώματα και το φυσικό χρώμα του σταφυλιού, οφείλουν και τα χαρακτηριστικά τους, τα έντονα ροζέ κρασιά του κτήματος. Για τα συγκεκριμένα κρασιά, ο χυμός διαχωρίζεται από τις σπασμένες ρώγες, περίπου 24 ώρες μετά την παραλαβή των σταφυλιών, σε αντίθεση με τα ερυθρά κρασιά, για τα οποία ο χυμός θα παραμείνει για προφανώς, πολύ περισσότερο καιρό.

Μετά από ένα διάστημα 4-10 ημερών, αφήνεται η θερμοκρασία να ανέβει και να αρχίσει η αλκοολική ζύμωση. Η θερμοκρασία στην οποία γίνεται συνήθως είναι μεταξύ 22-28˚C, προκειμένου, αφενός να ευνοείται η καλύτερη εκχύλιση του χρώματος και των τανινών του σταφυλιού, αφετέρου να προστατεύονται και να διατηρούνται καλύτερα τα αρώματα που δημιουργούνται. Επίσης, και στη φάση της ζύμωσης δεν χρησιμοποιούνται αντλίες, για τη διαβροχή και το σπάσιμο του «καπέλου». Εναλλακτικά, χρησιμοποιείται ένα μεγάλο έμβολο που πιέζει αργά αργά, σαν ένα μεγάλο πόδι, τη σταφυλομάζα, να μπει πάλι μέσα στο γλεύκος.

Η διάρκεια της ζύμωσης είναι συνήθως μια εβδομάδα. Ωστόσο, το φρέσκο κρασί παραμένει σε επαφή με τους φλοιούς για ακόμα 1 – 3 εβδομάδες. Ειδικά για τα κρασιά μεγαλύτερης παλαίωσης του οινοποιείου, το στάδιο της μετα – ζυμωτικής εκχύλισης είναι αρκετά σημαντικό. Τα επιπλέον στοιχεία που περνούν στο κρασί, από τα στερεά μέρη της ρώγας, τους προσφέρουν μεγαλύτερη στιβαρότητα, περισσότερη ικανότητα παλαίωσης, και σίγουρα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, που θα αναδειχθούν αργότερα στη φάση της ωρίμασης.

ΩΡΙΜΑΝΣΗ

Το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης σηματοδοτεί τη γέννηση ενός νέου κρασιού. Το κρασί αρχίζει να μεγαλώνει, να ωριμάζει. Αρχίζουν να αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του και να διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του.

Ο κύριος όγκος των λευκών κρασιών παραμένει σε δεξαμενές σε χαμηλή θερμοκρασία. Από την άλλη πλευρά, ένα μεγάλο μέρος των ερυθρών οίνων μεταφέρεται στα βαρέλια, όπου ωριμάζει πάνω στις λεπτές λάσπες (sur lies) με περιοδικό ανακάτεμα (battonage).

Η ωρίμαση των κρασιών στα βαρέλια διαρκεί από 12 έως 36 μήνες. Εκτός από το χρόνο παραμονής, άλλα στοιχεία όπως το δάσος από το οποίο προέρχεται το ξύλο του βαρελιού, το κάψιμο του, το αν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί, κτλ. αποτελούν παραμέτρους που ρυθμίζει ο οινοποιός, προκειμένου το κάθε κρασί να εκφράσει καλύτερα την προσωπικότητά του.

ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ

Η εμφιάλωση είναι ένα από τα τελευταία αλλά και σημαντικότερα στάδια στη ζωή ενός κρασιού. Το κρασί έχοντας ωριμάσει, έχει αναπτύξει επιθυμητά χαρακτηριστικά, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να «χαθούν» σε αυτό το στάδιο από κάποιο λάθος.

Η χρήση σύγχρονων μηχανημάτων Alfatek, χαμηλής πίεσης με αδρανή ατμόσφαιρα, εξασφαλίζει την προστασία των κρασιών και τον σεβασμό των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους σε όλη τη διαδικασία της εμφιάλωσης. Φυσικά, χρησιμοποιούνται πάντα καινούριες φιάλες, ενώ και οι φελλοί – τα πώματα που θα χρησιμοποιηθούν, καθορίζονται από το κάθε κρασί και τα ιδιαίτερα στοιχεία του.

Μετά την εμφιάλωση, ακολουθεί πάντα ένα επιπλέον στάδιο ωρίμανσης, της «ωρίμανσης στη φιάλη», η οποία μπορεί να διαρκέσει, ανάλογα με το κρασί, από 1 – 2 μήνες μέχρι και ένα ή επιπλέον χρόνια. Στο διάστημα αυτό, το κρασί συνεχίζει να εξελίσσεται, να βελτιώνεται και να αποκτά έναν ακόμα πιο ιδιαίτερο και ελκυστικό χαρακτήρα.